Hanácké slavnosti Chropyně 2017

27.05.2017 00:00
Hanácké slavnosti jsou pořádány poslední květnový víkend v lichém roce. 
Konají se v prostorách zámeckého parku a náměstí Svobody
 
V pátek se koná lidová veselice – většinou posezení u cimbálové muziky, případně s nějakou známou dechovkou.
 
Sobotní den je vyhrazen folklóru, lidovým zvykům a řemeslům. 
Začíná Jízdou krále Ječmínka - krojovaní jezdci na koních objíždějí za doprovodu dechové hudby místo dění slavností. Pak se vydávají na jízdu městem, aby přilákali chropyňské občany na slavnosti.
V areálu zámeckého parku jsou umístěna dvě pódia. Tzv. "Hlavní scéna" je dějištěm folklórního festivalu. 
Dopoledne se prezentují dětské soubory, odpoledne soubory dospělých. Jde o přehlídku národopisných souborů a o ukázku starých zvyků, tanců, zpěvů a zábavy.
Na tzv. "Malé scéně" se v průběhu dne střídají hudební seskupení mnoha žánrů (od dechové a cimbálové hudby po rockové skupiny či různá alternativní seskupení).
V areálu zámeckého parku rovněž probíhá celý den Jarmark řemesel - ukázka lidové tvořivosti a dovednosti. Výrobky si může každý zájemce zakoupit nebo objednat. Zakoupit lze také občerstvení, o které se starají majitelé a provozovatelé restauračních zařízení v Chropyni. Mimo areál Hanáckých slavností je umístěna tržnice (náměstí Svobody) a lunapark s mnoha zábavnými atrakcemi (Sokolský stadion).
Večer je věnován příznivcům moderní hudby. Pravidelně je pořádán rockový festival, na kterém vystupují převážně místní rockové kapely.
 
Neděle je věnována dětem. Dopoledne se konají cyklistické závody, které pořádá místní cyklistický oddíl. Odpoledne jsou pro děti připraveny hry, zábava, ale i poučení, které přináší různé ukázky – psovodi, hasičský záchranný sbor aj. Pěknou tradicí je také konání srazu automobilových veteránů.
Celý víkend je pak ukončen kácením máje.
Zpět